Mark Rutte 13 jaar in Den Haag. En nu... naar de NAVO?

Gaat Rutte naar de NAVO?
Einde kabinet-Rutte IV
Twee groepen
Onaanvaardbaar
Verschillen te groot
VVD voert druk op
Hoekstra niet meer beschikbaar
Meer een bestuurder dan beroepspoliticus
Een motie van wantrouwen
Rutte verlaat politiek
Bewust aangestuurd op breuk?
Een fictief probleem
Onzekerheid agrarische sector
Asielbeleid
Volkshuisvesting
Het klimaat
Kiezers tevreden met val kabinet
60 procent blij
Geen vertrouwen meer
Wat heeft de toekomst in petto?
Gaat Rutte naar de NAVO?

Hoewel demissionair minister Rutte aanvankelijk aangaf de politiek te verlaten, blijkt nu al enige tijd dat hij toch nog wat langer aanblijft. Onlangs bracht hij een bezoek aan president Erdogan van Turkije, met als doel steun te verwerven voor zijn mogelijke rol als leider van de NAVO. Op 29 april kwam naar buiten dat Turkije zijn steun heeft toegezegd, zoals gemeld door de NOS. Maar wat ging er allemaal aan dit belangrijke moment vooraf?

Einde kabinet-Rutte IV

Op zaterdagavond 8 juli, kort na 20.00 uur, werd bekendgemaakt dat het kabinet-Rutte IV ten einde komt. Na een langdurige discussie over maatregelen om de asielinstroom te beperken, is na dagen van crisisoverleg de beslissing definitief genomen. Dit betekent het einde van het vierde kabinet onder leiding van Mark Rutte.

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen

Twee groepen

Het kabinet was al enkele dagen in een crisissfeer bijeen om te overleggen over migratiemaatregelen. Er werd een plan voorgesteld om vluchtelingen op te splitsen in twee groepen: degenen met een A-status, die bijvoorbeeld in hun thuisland vervolging vrezen, en degenen met een B-status, die vluchten voor algemeen gevaar zoals oorlog.

Onaanvaardbaar

De VVD wilde dat de laatstgenoemde groep korter in Nederland zou mogen blijven en dat hun recht op gezinshereniging zou worden beperkt. Alle varianten van dit plan werden echter onaanvaardbaar bevonden door de ChristenUnie en D66.

Verschillen te groot

Tijdens het laatste crisisoverleg bleken de verschillen tussen de VVD, D66, CDA en ChristenUnie "onoverbrugbaar", zoals premier Rutte enkele uren na de val van het kabinet zelf verklaarde tijdens een persconferentie. Hiermee kwam er een einde aan het kabinet-Rutte IV.

Foto: Alex Muromtsev / Unsplash

VVD voert druk op

De VVD heeft in de afgelopen week de druk opgevoerd. Zij wilden de maatregelen om gezinshereniging van vluchtelingen die voor oorlog vluchten beperken, terwijl de ChristenUnie daar tegen is. Er is frustratie bij andere partijen over hoe premier Rutte deze kwestie heeft aangepakt. Sommigen denken dat hij hier mogelijk politiek gewin bij had gezien hij de migratiekwestie misschien kon gebruiken om campagne te voeren.

Foto: Adrien Olichon / Unsplash

Hoekstra niet meer beschikbaar

Op maandag 10 juli kondigde Wopke Hoekstra, na de val van het kabinet, aan dat hij zich niet meer beschikbaar stelt als lijsttrekker van het CDA. In een interview met De Telegraaf laat hij weten dat hij het besluit al enige tijd geleden heeft genomen en dat het niet waarschijnlijk is dat zijn naam op de kieslijst voor de Tweede Kamer zal verschijnen, aldus Ad.nl.

Foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken / Wikimedia

Meer een bestuurder dan beroepspoliticus

Hoekstra geeft aan dat hij zich meer een bestuurder dan een beroepspoliticus voelt. Hoewel hij de vorige keer ook "nee" zei tegen het lijsttrekkerschap, werd er destijds een dringend beroep op hem gedaan om het alsnog te accepteren.

Foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken / Wikimedia

Een motie van wantrouwen

De Tweede Kamer keerde maandag 10 juli terug van het zomerreces voor een debat over de val van het kabinet. Oppositiepartijen maakten zich klaar om een poging te wagen de demissionair premier Rutte onmiddellijk uit het Torentje te verwijderen.

Foto: Michael Fousert / Unsplash

Rutte verlaat politiek

Maar toen Rutte aangekondigde dat hij de politiek zou verlaten op het moment dat er een nieuwe regering zal aantreden, trok de oppositie de motie van wantrouwen weer in.

Foto: Christophe Licoppe, EC / Wikimedia

Bewust aangestuurd op breuk?

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren beweerde in het debat dat Rutte bewust had gezorgd voor deze breuk. Sophie Hermans:"De VVD heeft niet om partijpolitieke redenen aangestuurd op een breuk over asiel". Dit zei ze op 10 juli in het kamerdebat over de val van het kabinet, aldus de NOS.

Foto: Stephan van de Schootbrugge / Unsplash

Een fictief probleem

"Jullie hebben een fictief probleem gecreëerd over de rug van kwetsbare mensen", zei Ouwehand. "Jullie hebben het met opzet op de spits gedreven en dat is spuuglelijke politiek." Hermans vond het op haar beurt lelijk "om het op deze manier weg te zetten". Ze steunt de afweging die de VVD-ministers hebben gemaakt om voet bij stuk te houden.

Foto: Daria Nepriakhina / Unsplash

Onzekerheid agrarische sector

Nrc.nl meldt dat de val van het kabinet zorgt voor onzekerheid in de agrarische sector. Het nieuwe landbouwbeleid en de aanpak van stikstofproblemen worden vertraagd, wat druk legt op een volgend kabinet om met oplossingen te komen. Verbetering van dierenwelzijn en duurzame landbouw blijven ook in de wacht staan.

Foto: Kenji Elzerman / Unsplash

Asielbeleid

De inperking van asielbeleid wordt tijdelijk stopgezet door de kabinetsval. Het volgende kabinet zal opnieuw moeten beginnen met de onderhandelingen. Wie wordt toegelaten in Nederland als asielzoeker of als kennis- of arbeidsmigrant? De spreidingswet, die gemeenten verplicht opvangplekken te regelen, is ook nog altijd niet aangenomen.

Foto: Petr Slováček / Unsplash

Volkshuisvesting

Minister De Jonge (CDA) zal zich demissionair blijven inzetten voor volkshuisvesting en ruimtelijke ordening, maar de voortgang van zijn ambitieuze agenda is onzeker. Nieuwe wetten, zoals de versterking van regie op volkshuisvesting, dreigen te sneuvelen voordat ze worden aangenomen.

Foto: Richard Broekhuijzen / Wikimedia

Het klimaat

Minister Jetten (D66) presenteerde een ambitieus klimaatbeleid, maar de haalbaarheid van de gestelde doelen is onzeker. Voor het verzwaren van het stroomnet en de bouw van waterstoffabrieken zijn jaren van voorbereiding en vergunningstrajecten nodig. Het klimaatbeleid heeft steun van de Tweede Kamer nodig om op koers te blijven.

Foto: Martijn Beekman / Wikimedia

Kiezers tevreden met val kabinet

Uit een peiling onder het RTL Nieuwspanel blijkt dat de meerderheid van de kiezers tevreden is met de val van het kabinet. Desondanks bestaan er grote zorgen over mogelijke stagnatie op belangrijke beleidsterreinen.

Foto: Arnaud Jaeger / Unsplash

60 procent blij

Ongeveer 60 procent van de stemgerechtigden is blij met het vertrek van het kabinet. Dit geldt niet alleen voor aanhangers van oppositiepartijen, maar ook voor een meerderheid (48 procent) van de kiezers van coalitiepartijen.

Foto: Fons Heijnsbroek / Unsplash

Geen vertrouwen meer

RTL Nieuws meldt dat veel mensen aangeven geen vertrouwen meer te hebben in de capaciteit van dit kabinet om de huidige problemen op te lossen. Anderen zien alleen maar nieuwe problemen ontstaan en vinden dat de politieke partijen meer met zichzelf dan met het landsbelang bezig zijn.

Foto: Fons Heijnsbroek / Unsplash

Wat heeft de toekomst in petto?

Rutte heeft in meerdere interviews erkent dat hij fouten heeft gemaakt. Zal hij hiervan hebben geleerd? Op deze vraag zullen we ongetwijfeld een antwoord krijgen, mocht hij de dwarsliggende landen weten te overtuigen om voor zijn kandidatuur te stemmen.

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen

Meer voor jou